Internet Explorer 8: Toto vzal Microsoft za špatný konec

Internet Explorer již nemá příliš prostoru pro vlastní záchranu, od osmičky se tedy čeká revoluce. Toto je ale úkrok stranou.

Sedmý Internet Explorer přišel téměř s křížkem po funuse. Šestá verze byla na trhu neuvěřitelně dlouhou dobu a Microsoft se několik let ani nesnažil, kromě pár bezpečnostních záplat, vydat prohlížeč, který by šel s dobou. Tržní podíl tak pomalu více a více ukrajoval Firefox, kolem něhož se vyvinul hype svobody (užívání alternativy se stalo trendy záležitostí), a Microsoft musel zareagovat právě sedmou verzí WIE. Ta, ač je jistě velice kvalitním prohlížečem, však stále nedisponuje některými funkcemi, které by modernímu prohlížeči příslušely. Časovou propast mezi verzemi přesto už tentokrát Microsoft nehodlá dopustit.

Install Windows Internet Explorer.png Set up Internet Explorer (2).png Set up Internet Explorer (3).png
Instalace • výběr poskytovatele vyhledávání • výběr poskytovatele Aktivit

Internet Explorer 8 se však nedá hodnotit jinak než s pozdvihnutým obočím. Tento údiv ale není příjemný. Staré nedostatky zůstaly, nový renderovací mód přináší novou nekompatibilitu a nové funkce skutečně neodpovídají masové představě o elementárních funkcích webového prohlížeče. Připomeňme však, že mluvíme o první betaverzi. Sbírka nových vlastností ještě nebyla uzavřena, můžeme se tedy ještě lecčeho dočkat.

Set up Internet Explorer (5).png Set up Internet Explorer.png Welcome to Windows Internet Explorer Beta 1 - Windows Internet Explorer.png
Zapínáme bezpečnostní filtr • vítejte nadvakrát

Nechce-li Microsoft proměnit Internet Explorer v základní prohlížeč webu dodávaný s Windows a tedy pouze prostředek pro stažení konkurenční alternativy, ale chce-li si udržet relevantní tržní podíl, měl by inovace WIE vzít za jiný konec. Ne, že by současné novinky byly špatné. Zkrátka jen nejde o podstatné funkce, které měly ve vývoji dostat přednost.

Rovnou říkáme: Sadu funkcí by měl Microsoft opsat od konkurence. Jen namátkou nás napadá, že ukládání session při ukončení prohlížeče, možnost zástupných znaků v adresním řádku či blokování reklam by mohly být správným začátkem. Místo toho?

Aktivity aneb integrace vše při ruce

Novinka „Activities“ přináší šikovné rozšíření, které vám umožní označit libovolný text na webové stránce a následně si jej nechat přes kontextové menu, které se buď zjeví samo, nebo jej vyvoláte pravým tlačítkem, vyhledat v encyklopedii Encarta nebo mapové službě Live Search Maps / Virtual Earth. V současnosti fungují pouze tyto dvě služby, do budoucnosti je zde však k dispozici veliký prostor pro služby další. Pokud totéž provedete nad textem vepsaném ve formulářovém poli Text, nabídne Internet Explorer i další možnosti, jako například odeslání výběru do blogu Windows Live Spaces, vyhledání či překlad výběru na Windows Live a poslání textu Windows Live Hotmailem.

Integrace Aktivit jde v duchu bližšího provázání operačního systému Windows (Windows Seven) a služeb Windows Live, které Microsoft chystá. Nejde samozřejmě o pokus vystavit se dalším antimonopolním řízením, nýbrž zkvalitnit a zjednodušit práci uživatele. Ve finální verzi by měly být k dispozici i aktivity jiných poskytovatelů.

WebSlices aneb řízy řízy jen někde

„WebSlices“ jsou zajímavou, leč diskutabilně využitelnou funkcí. Už podle názvu se jedná o výřezy stránky, které je možné nechat si sledovat. Pokud vás tedy z určité stránky zajímá pouze jeden jediný sloupek s informacemi, jeho výřez si nastavíte do oblíbených položek a necháte prohlížeč, aby jej udržoval aktuální. Jedná se o formu agregovaného obsahu, vyspělejší obdobu RSS technologie.

eBay - Internet Explorer 8 Beta - Activities and WebSlice Enabled Search - Windows Internet Explorer.png
Vybereme si výstřižek

Nevýhodou WebSlices je, že proces není transparentní. Není možné udělat libovolný výřez libovolné stránky tak, jak to znají například uživatelé počítačů Apple, o možnosti umístit jej třeba na Plochu či do Postranního panelu ani nemluvě. Stránka, kterou chceme krájet, to musí podporovat. Autor webu tedy určí, které oblasti si lze tímto způsobem vyčlenit a sledovat. Sledováním myslíme skutečnost, že se zástupce výstřížku přidá na panel oblíbených položek, kde je třeba na něj kliknout pro zobrazení.

WindowsVista - Microsoft Virtual PC 2007 (2).png
A je hotovo

Smysl této funkce je vskutku pochybný. Při dnešních rychlostech internetu je totiž v podstatě jedno, jestli si načteme stránku celou, nebo jen zvolený výstřiřek. Kdo má Internet Explorer 8 nainstalovaný, může si WebSlices vyzkoušet na vlastní kůži například na betaverzi aukčního serveru eBay, která je připravována právě pro Internet Explorer 8. Stačí zadat hledat nějaké zboží a ve výsledcích kliknout na fialové tlačítko, které se vedle jednoho každého z nich zobrazuje.

Nové renderovací jádro

Okolnosti (především antimonopolní šetření vedené na podnět konkurenční společnosti Opera Software a nátlak veřejnosti) vedly Microsoft ke změně dosavadního přístupu a plné implementaci podpory doporučení W3C. Nové vykreslovací jádro by tak mělo splňovat „webové standardy“. Po několika dnech zkušenosti je třeba přiznat, že původní plán Microsoftu, který počítal s novým jádrem na explicitní vyžádání stránky, nebyl vůbec od věci. Ruční přepnutí na staré vykreslovací jádro je možné, vyžaduje ale restart prholížeče, tudíž je krajně nepraktické.

Jak se dalo čekat, nové jádro Internet Exploreru 8 je značně nekompatibilní s mnohými současnými weby a na jejich správcích tak je urychlená předělávka. Zkuste si v novém prohlížeči otevřít třeba Živě.cz, nejlépe nějakou diskuzi pod článkem. V internetovém bankovnictví Komerční banky zase nefunguje ověření potvrzovacího kódu SMS, systém všechny kódy odmítá jako špatné. Naproti tomu Internet Explorer 8 korektně zobrazí „legendární“ a nekriticky přeceňovaný nesmyslný test práce s chybami ACID2, byť jen na jeho originální adrese. Oficiálně je toto omezení dáno použitým cross site skriptováním, neoficiálně se příznivci ACIDu mohou jen dohadovat.

The Second Acid Test - Windows Internet Explorer (2).png The Second Acid Test - Windows Internet Explorer.png
ACID2 test postaru (s jádrem IE7)  • a nově

A abychom nezapomněli: jedna drobnost je snad užitečnější než všechny ostatní novinky dohromady a mohla by klidně být vzorem pro ostatní prohlížeče: Internet Explorer 8 totiž v adresním řádku zesvětlí vše kromě domény serveru, kterou tak máme stále zvýrazněnu na očích. Motivací pro tuto funkci je především bezpečnost, ochrana proti phishingu. Dobrá ale je ipro úplně obyčejnou kontrolu aktuální pozice v Síti.

fsc.jpg

Diskuze (151) Další článek: 20 důvodů pro a proti Xboxu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,