Facebook | Instagram | Akvizice

Giphy bude patřit Facebooku. Za sbírku animovaných gifů utratil v přepočtu 10,2 miliardy korun

Ani celosvětová pandemie neodradila některé technologické firmy od velkých investic. Jak upozornil server Axios, Facebook za 400 milionů dolarů kupuje populární stránku pro sdílení pohyblivých obrázků Giphy. Akvizice v přepočtu vyjde na 10,2 miliardy korun. Všechny gify, které tím získá, chce Facebook ještě více integrovat do své sítě i do Instagramu. 

Kdo rád diskuze na internetu okořeňuje nejrůznějšími animacemi, stránku Giphy moc dobře zdá. Je jednou z největších, které se jejich tvorbou a sdílením zabývají. Ani na Facebooku není ničím novým, firma její API využívá řadu let, takže tyto gify najdeme jak ve Facebook Messengeru, tak na Instagramu a WhatsAppu. Populární jsou zde natolik, že jen Instagram se podle Facebooku postará o čtvrtinu celkového provozu Giphy. 

Proto celý tým Giphy nově směřuje právě pod správu Instagramu, kde bude fungovat jako samostatná jednotka. Jejím cílem bude gify více do celého systému integrovat a udělat je ještě snazšími pro posílání přes zprávy a Příběhy. V současnosti například občas trvá, než se animace načtou, tak to se například nabízí jako bod ke zlepšení. Nicméně změny uživatelé pocítí až později, zatím se nic nemění.

Nic by se nemělo měnit ani pro uživatele, kteří Giphy využívají mimo ekosystém Facebooku, čímž společnost zahání obavy, že lidé budou nuceni k přechodu na její služby. „Lidé stále budou moci nahrávat gify, vývojáři a partneři API k nim stále budou mít přístup, tvořivá komunita Giphy se stále bude moci podílet na tvorbě skvělého obsahu,“ nastínil viceprezident produktů Instagramu Vishal Shah v blogovém příspěvku, kde o nové spolupráci se stránkou mluví.

Animace od Giphy v současnosti najdete mimo jiné na Twitteru, Redditu nebo Pinterestu. 

Diskuze (8) Další článek: Týden Živě: Jak to bude s DPH u zásilek z Aliexpressu a eBaye a Světový den hesel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,