Pětice extrémních routerů, které jsou dražší než obyčejný počítač

  • Výrobci přichází s druhou generací routerů, které umí 802.11ac
  • Kromě rychlých přenosů je poznáte podle počtu antén
  • Na trh míří i první komerční router s technologií WiGig

Minulý rok se konečně naplno rozšířil bezdrátový standard 802.11ac. Nové routery bez této technologie již nemá smysl kupovat a postupně se jej učí také smartphony, tablety a noteboky. A výrobci síťových zařízení se z tohoto standardu snaží dostat maximum, k čemuž jim pomáhají bizarně vypadající krabičky s mnoha anténami a také vysokými cenami.

Kromě toho nás v tomto roce čeká nástup dalšího standardu – 802.11ad, který je také nazývaný jako WiGig. Pracuje na velmi krátké frekvenci 60 GHz a je tak určený pro přenosy na malé vzdálenosti. Typicky to bude maximálně pokrytí jedné místnosti, spíše však ještě kratší přenosy při nahrazení kabelů u dokovacích stanic nebo přenosu obrazu.

TP-Link Talon AD7200 – zatím nejrychlejší

Aktuálně jediným routerem na trhu, který podporuje nový protokol 802.11ad je model Talon AD7200 od TP-Linku. Ten jej představil na CESu a aktuálně mu tedy patří i titul nejrychlejšího bezdrátového routeru pro domácí použití. Pokud uvážíme ideální podmínky, může na krátké vzdálenosti dosáhnout teoretické rychlosti 7 200 Mb/s (4 600 Mb/s na frekvenci 60 GHz; 1 700 Mb/s na 5 GHz a 800 Mb/s na standardní frekvenci 2,4 GHz). Talonu by tedy slušelo ještě jedno vylepšení – ethernetové porty s rychlostí 10 Gb/s.

ad7200.jpg
TP-Link Talon AD7200 - osm antén a maximální propustnost 7,2 Gb/s. Cena neznámá

Talon AD7200 je sice prvním ohlášeným routerem, který nový standard zvládne, ovšem do prodeje ještě nezamířil. Výrobce dokonce zatím nezveřejnil ani jeho cenu, která rozhodně nebude nízká. Můžeme si však být jistí, že další výrobci na sebe nenechají dlouho čekat a další routery s 802.11ad uvidíme v následujících měsících.

Podobně jako při uvedení 802.11ac bude nějakou dobu trvat, než bude na trhu dostatek zařízení, které nový protokol podporují a jejich rozšíření možná bude ještě pomalejší než v případě předchozích standardů. Několik prvních strojů jsme však již viděli na veletrhu CES – brutální telefon Letv Le Max Pro nebo notebook Acer TravelMate P648 a Lenovo použilo WiGig u nového modelu X1 Carbon pro připojení dokovací stanice.

ad7200-1.jpg
TP-Link Talon AD7200

Ani třípásmové routery nadobro nevystrnadí kabely, které budou i nadále potřeba pro maximální rychlosti při přenosu dat skrz zdi. Mohly by se však postarat o redukování jejich počtu u televizních stolků i na pracovním stole.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,