Operační systémy | Windows 10 | Aktualizace

Windows 10 stáhne některé aktualizace, i když mu to zakážete

Operační systém Windows 10 má užitečnou funkci v rámci správy internetového připojení, která umožňuje kontrolu nad objemem přenesených data a vynutí tak i zákaz stahování aktualizací. Jenže tato funkce nově dostane ošemetnou podmínku – některé aplikace se i přesto stáhnou.

Ve správě síťových připojení můžete u jednotlivých sítí můžete nastavit, zda u nich musíte dbát na objem přenesených dat. Uchrání vás to před nenadálým vyčerpáním limitu FUP, typicky při mobilním připojení. Jakmile toto nastavíte, nebude počítač připojený do této sítě automaticky stahovat aktualizace systému. Lze to jedině ručně, tedy na jednoznačný pokyn uživatele.

Tento fígl byl často využíván k zákazu automatické instalace systémových aktualizací, protože ten ve Windows 10 nastavit jednoduše nelze. Jak ale upozornil web WindSupersite.com, Microsoft to zjevně ví a účinnost fíglu eliminuje. Jak dokazuje screenshot z posledního testovacího sestavení Windows 10, nově u funkce přibyla poznámka, že některé aktualizace zajišťující hladký chod Windows budou i přes zákaz staženy.

Pokud tedy funkci využíváte opravdu k původnímu účelu, tedy úspoře datového provozu při mobilním připojení, budete si muset nově dávat pozor, abyste měli počítač aktualizovaný. Jinak vám může limit FUP nenápadně zmizet.

Řešením je leda tvrdý zákaz služby Windows Update prostřednictvím konfigurace systému. Tímto však zcela odstavíte službu Windows Update a musíte myslet na to, že byste ji poté měli opětovně zapnout. Jedna věc je odložení stažení aktualizací na vhodnější čas či připojení, ale trvale neaktualizovaný systém je bezpečnostní hazard.

Tato drobná novinka bude podle všeho součástí velké aktualizace Windows 10 Creators Update.

Diskuze (50) Další článek: Spotify začne omezovat účty zdarma, vybraná hudba bude jen pro předplatitele

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,