Neuronová síť | Fotky

Z rozmazané šmouhy krásná fotka. Takhle kouzlí nová umělá inteligence MyHeritage

  • MyHeritage slibuje nejlepší neuronovou síť pro vylepšování fotek
  • Funguje tím líp, čím horší fotku upravuje
  • Otestovali jsme desítky různých snímků

Nejznámější genealogická síť MyHeritage se snaží zachovat nejen textové záznamy o našich předcích, ale také historické fotografie. Ty navíc dokáže díky neuronovým sítím vylepšit a vdechnout jim nový život.

Začátkem roku jsme si vyzkoušeli její nástroj na dobarvení černobílých fotek. Teď služba nasadila ještě vyšší kalibr. Fotkám vrátí detaily, které na nich vinou stáří nebo špatné techniky ani nebyly. A funguje to úchvatně.

Abyste mohli Photo Enhancer použít, budete muset mít na MyHeritage účet. Stačí i bezplatný, ale pak můžete nechat vylepšit jen 10 fotografií, a ještě v nich bude vodoznak (původní fotky se zachovají). K neomezenému použití si musíte zaplatit nejvyšší tarif nazvaný Kompletní, jenž momentálně stojí 129 eur (3500 Kč) na rok. Nižší placené tarify kvůli fotkám ani nezkoušejte, PremiumPlus za 89 eur na rok vylepší jen 20 snímků a vodoznak ponechává také. (Mějte na paměti, že MyHeritage stojí hlavně na tvorbě rodokmenů a Photo Enhancer je jen bonus.)

MyHeritage říká, že Photo Enhancer je určen hlavně pro portréty a fotky skupin lidí. Ideálním materiálem jsou snímky, jimž chybí detaily kvůli rozostření nebo naopak velké míře šumu. Jestli jsou černobílé či barevné, na tom nesejde. Vylepšování trvá přibližně 10 sekund.

Všechny snímky a srovnání najdete v komentované galerii.

Jak se vlastně mohou do fotek vrátit původní detaily? No, nijak. Původní samozřejmě nejsou. Neuronová síť je ale vytrénovaná na desítkách tisíc jiných fotografií lidí, takže bezpečně pozná oči, nos, ústa, vrásky, uši či jiné části obličeje a umí je také sama vytvořit. Na rozmazaný portrét tak nevloží oči, ústa atd. jiných lidí z jiných fotek, ale nakreslí nové tak, aby tvarem a barvou odpovídaly předloženému snímku. MyHeritage suverénně říká, že jde o lepší nástroj tohoto typu nenajdete.

Průběh testu

Kouzla a čáry jsme vyzkoušeli na desítkách fotek, abychom odhadli, které scénáře mu sedí nejvíce a co vlastně všechno upravuje. Otestovali jsme snímky tohoto typu:

  • černobílé archivní fotografie různých kvalit,
  • mizerný barevný snímek z levného kompaktu z 90. let,
  • obraz Mony Lisy, fotky zvířat či robota,
  • dokonalý portrét, na němž už nelze nic vylepšit.

Zajímalo nás, jak moc si MyHeritage vymýšlí, jestli vylepšené fotografie opravdu ukazují, jak předci vypadali. Z fotobanky jsme proto stáhli dokonalý současný portrét, který jsme postupně ničili a sledovali, co s ním MyHeritage dokáže udělat. Jak moc bude výsledek připomínat originál.

Kvalitní fotografii jsme napřed zmenšili, začali jsme na výšce 500 px. Následně jsme tuto zmenšeninu zvětšili vždy na 1400 px, čímž se ztratily detaily. Takový nezaostřený snímek jsme nechali v MyHeritage opravit a výsledek srovnali s originálem. Následoval stejný postup pro 300 px, 200 px … skončili jsme až na pouhých 20 px.

myheritage-photo-enhancer-39.jpg
Kvalitní fotografii jsme napřed zmenšili. Obrázek jsme následně zvětšili (tím rozmazali) a nechali v MyHeritage vylepšit. V galerii se můžete podívat na výsledky všech testů
Diskuze (41) Další článek: Microsoft opravil problém s mizejícími tiskárnami pod Windows 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,